Kā pagatavot alu mājas apstākļos?

Lietotāja mājasalus attēls

Pamācības pirmais solis:

Tā kā alus darīšana mājās prasa nelielas sākotnējās investīcijas (filtrēšanas trauku, katlu, spaiņu iegādei), iespējams, tas daudzus attur no domas pamēģināt. Tamdēļ, turpinot KUPLA rakstu sēriju par alus darīšanas metodēm, nolēmu paspēlēties ar katrā virtuvē atrodamiem rīkiem. Mērķis bija uztaisīt alu izmantojot tikai to, kam kārtīga saimnieka/saimnieces virtuvē būtu jābūt atrodamam. Jāpiebilst, ka virsrakstā minētās 3 stundas ir nedaudz pārspīlētas, jo alus ir jāraudzē 2 nedēļas, tomēr pašu vārīšanas procesu man izdevās paveikt 3 stundās.

Šis apraksts nepretendē uz nomināciju “kā pareizi uztaisīt alu”, tas ir jāuztver kā viens no veidiem kā pamēģināt uztaisīt alu neiztērējot naudu inventāram, ja cilvēks nav pārliecināts par rezultātu. Ja vēlaties iedziļināties burvīgajā alus brūvēšanas pasaulē, tad apmeklējiet mūsu forumu, tur ir daudz vērtīgas informācijas un apgrozās daudz izpalīdzīgi cilvēki, kas neliegs padomu!

Pamācības otrais solis:

Sākumā par inventāru.

Minimums ko vajag:
-katls (vismaz 5-6L)
-siets vai caurduris
-5L ūdens pudele
-liela bļoda (jeb otrs katls)
-termometrs (man bija termometrs līdz 120C, taču tagad iedomājos, ka varēju izmantot arī  gaļas termometru, ko parasti spraužu cepetī)
-piltuve

Un tad vēl tradicionālās alus izejvielas, kas pagaidām vislētāk nopērkamas pie KUPLAs mājbrūvētājiem (gan jau ka eksperimentam varēs tur arī tos 7g apiņu sarunāt).

-7L ūdens
-1kg samalts iesals
-7g apiņi (es izmantojo Perle, bet var ņemt jebkurus, vienīgi daudzums jāpiekoriģē atbilstoši apiņu stiprumam)
-paciņa alus rauga

Pamācības trešais solis:

Turpinājumā par pašu procesu.

Katlā ielej 4L ūdens un uzkarsē līdz 70C. Pieber klāt iesalu un kārtīgi izmaisa. Pēc tam liek virsū vāku un sasedz ar segu. Ja ir elektriskā cepeškrāsns, kurai precīzi regulējama tempereatūra, tad var uzgriezt 60C un katliņu ielikt cepeškrāsnī. Atstāj katliņu uz 60min, svarīgi ir lai ūdens un iesala masa (iejava) nezaudētu pārāk daudz sākotnējās temperatūras. Šajā laikā maģiskie ķīmiskie procesi pārvērtīs graudos esošo cieti par cukuru. 

Pamācības ceturtais solis:

Kad 60min pagājušas liekam sietu virs bļodas un nokāšam biezumus. Šķidrumu (misu) lej atpakaļ katlā. Par cik biezumos ir palicis vēl daudz cukura, tad sietā esošajiem biezumiem pa virsu lēnām lej atlikušos 3L ūdens, notecināto šķidrumu (misu) lej katlā un liek uz uguns vārīties.

Cau sietu nokāš biezumus.

Iesalu pārskalo ar atlikušo ūdeni.

Misu lej katlā un liek vārīties.

Pamācības piektais solis:

Kad misa sasniegusi vārīšanās temperatūru, tad jāuzpasē katls, jo misa sākumā spēcīgi puto un nevērīgam vārītājam katls pārbēgs pāri ar garantiju! Lai tas nenotiktu ir jāmaisa un jānogriež mazāka uguns, jeb jānosmeļ putas pirms sācis vārīties. Kad putas ir noskrējušas, pieber klāt apiņus un vāra 60min.  Svarīgi ir, lai misa vārītos (tā lai ir burbuļi), nevis tikai virstu, kā arī vāku pilnībā virsū likt nedrīkst, jo vārīšanas procesā izgaro nevajadzīgi blakusprodukti, kas bojā alus garšu (var uzlikt daļēji, lai mazāk izgaro ūdens, jeb nelikt nemaz).

Pamācības sestais solis:

Kad misa sākusi vārīties, pieber klāt apiņus un vāra 60min. Vāku var uzlikt daļēji, lai mazāk izgaro ūdens

Pamācības septītais solis:

Kamēr misa vārās, vajag nodezinficēt traukus (siets, piltuve, raudzējamais trauks), kam būs saskare ar atdzesēto misu. Es parasti izmantoju joda tinktūru izšķīdinātu ūdenī (tējkarote uz 5L ūdens) vismaz uz 10min tajā iemērcot rīkus, bet priekš pamēģināšanas var sietu un piltuvi noplaucēt ar verdošu ūdeni.

Ja vārīšanas laikā pārāk daudz ūdens ir izgarojis, tad uz beigām var pieliet klāt vārošu ūdeni, lai kompensētu zudumus. Kad 60min pagājušas katlu ņem nost no uguns un liek aukstā ūdens peldē. Es to dariju izlietnē, nepārtraukti tecinot auksto ūdeni un ik pa laikam katla saturu apmaisot, lai ātrāk atdziest. Misa jāatdzesē līdz 20-25C.  Pēc tam misu, caur sietu, pārlej uz raudzējamo trauku. Pievieno alus raugu, uzliek improvizētu follija korķi, vai līdz pusei uzskrūvē korķi (lai rūgšanas procesā radusies gāze tiktu laukā) un raudzē 2 nedēļas istabas temperatūrā.

P.S. Tie baltie, katla vidū, ir proteīni, kas straujas dzesēšanas rezultātā savēlušies kunkuļos. Misa ir nodzidrinājusies

Pamācības astotais solis:

Raugs ēdīs misā esošo cukuru, purkšķinās ārā CO2, izvadīs alkoholu, ko vēlāk cilvēki dzers slavēdami! :)

Pēc 2 nedēļu rūgšanas trauku uz diennakti vai divām novieto vēsākā vietā (ledusskapis/balkons/pagrabs), lai raugs labāk nosēžas.  Tad prātīgi pārlej pudelēs, pievieno tējkaroti (bez kaudzes (3-5gr)) cukura uz 0,5L alus (lai alus sagāzētos). Pudeles notur nedēļu istabas temperatūrā lai sagāzējas.

Gatavs! Korķē vaļā un dzer slavēdams!

LABOTS

Pēc 14 vārījumu uztaisīšanas ar šo metodi esmu nonācis pie secinājuma, ka mazos tilpumos viss notiek ātrāk, tamdēļ:

-misas vārīšanas laiku droši var samazināt uz 40min, tik jāpiekoriģē vajadzīgais apiņu daudzums

-ja vārīšanas laikā liekas, ka pārāk daudz ūdens ir iztvaikojis, tad uz beigām var pieliet klāt vārošu ūdeni, lai kompensētu zudumus

-raudzēšanai pilnībā pietiek ar nedēļu, pēc tam droši var likt uz 2 dienām aukstumā (lai nodzidrinas) un pudeļot

-ja follijas vietā lieto pusaizskrūvētu orģinālo korķi, tad var viegli notestēt vai rūgšana beigusies jeb nē – uz 30min aizgriež ciet korķi, ja atverot šņāc, tad vēl rūgst, ja nešņāc tad var likt aukstumā un pudeļot

-pēc 2 nedēļām (nedēļu rūgst, nedēļu pudelē) jau ir dzerams alus.

Avots:kupla.lv

Komentāri

Lietotāja Ragnars Spiciņš attēls
Noteikti izmēğināšu :)))))
Lietotāja Lignite attēls
Esau iegaadaajusies izejvielas un emu gatava meegjinaat. Pacing alus rauga - nav specifies cit grami uz ir jaalieto. Man ir 11.5 grami pacinja. uz pazinjas rakstiits ka 11.5 ir prieksh 20-30 l, tarda man buutu jaalieto tikai 1\4 pacinjas?
Lietotāja Kirpuss attēls
Apiņi šeit domāti granulētie? Tos vnk pievieno vārījumam? Tas pats jautājums par raugu, kas iepriekš! uz 5L liek 1/4 paciņas?

Pievieno komentāru!

Pierādi, ka esi reāls cilvēks