Kā uzbrūvēt mājas alu?

Lietotāja mājasalus attēls

Pamācības pirmais solis:

Sākumā īsi tiks definēta alus recepte, kas iesācējam var šķist nesaprotama, bet pētot bildes un to aprakstus visam vajadzētu tapt skaidrākam.

Recepte:

Izejvielas: 5.5 kg čehu Pilzenes iesals, 260 g karameļiesals, 100 g kviešu putraimi, raugs Saflager S-33 11 gr, apiņi – granulētie, aromātiskie, čehu SAAZ 50gr.

Temperatūru pauzes: 50C – 30min; 62C – 30min; 70C – 45min.

Apiņu vārīšana: 30.gr. SAAZ – 60min, 20.gr. SAAZ – 10min.

Pamācības otrais solis:

Alus izejvielas: Baltā paciņa - speciālais alus sausais raugs, virs tās – granulētie apiņi, lielajā maisā – samalts Pilzenes iesals, mazais maisiņš – karameļiesals, kviešu putraimi.

Pamācības trešais solis:

Nepieciešams:

  • Alus misas dzesētājs (caur to laiž cauri aukstu ūdeni, lai ātri nodzesētu misu) un 45L katls alus vārīšanai.
  • papildrīki – svari, termometrs, blīvuma mērītājs, jods visu instrumentu un trauku dezinfekcijai, karote, lielais raudzēšanas trauks, hidroaizvars.
  • Sieviešu zeķes – tiek izmantotas, lai tajās iebērtu apiņus, aizsietu galu un iemestu misā vārīšanas laikā, bet vispār var bērt apiņus pa tiešo misā.
  • Sasvērtas izejvielas.
  • Malkas deglis, uz kura tiek sildīts ūdens un iejava, lai izturētu iesalu alus receptē noteiktajās temperatūrās.

Pamācības ceturtais solis:

Pie šādas ūdens temperatūras (54C) tam tiek pievienots samaltais iesals. Iejauc iesalu.

Pamācības piektais solis:

Iesals tiek apmaisīts, gala rezultātā iegūstot ~50C temperatūru. 

Pamācības sestais solis:

Iejava tiek sasegta un noturēta noteiktu laiku.

Pamācības septītais solis:

Katls ar iejavu atkal tiek likts uz uguns karsēts, līdz tiek sasniegta nākamā receptē noteiktā temperatūra. Tiek sildīta iejava. Tiek apmaisīts, lai izlīdzinās temperatūra.

Pamācības astotais solis:

Šeit jau tiek sasniegta trešā receptē noteiktā temperatūras pauze.

Pamācības devītais solis:

Trauks, kas tiek izmantots misas izfiltrēšanai no iegūtās iejavas un tecināšanai. Redzamā caurule ir santehnikas šļūtene, kam izrauta iekšējā gumija un tās apvalks kalpo kā filtrs.

Pamācības desmitais solis:

Tiek sasniegta gala temperatūra 76C, pie kuras iejava tiek pārlieta uz filtrējamo trauku.

Pamācības vienpadsmitais solis:

Iejava tiek ielieta filtrējamajā traukā un atstāta uz pāris minūtēm lai nostājās.

Pamācības divpadsmitais solis:

Tecinām misu

Pamācības trīspadsmitais solis:

Atlikušais iesals tecināmajā traukā tiek pārskalots ar 78C karstu ūdeni.

Tiek pasmelta iegūtā misa, atdzesēta līdz ~24C, tad tajā tiek iebērts sausais raugs, lai tas pamazām sāk atdzīvoties.

Pamācības četrpadsmitais solis:

Tiek pamērīts iegūtās misas blīvums.

Pamācības piecpadsmitais solis

Tas, kas palicis pāri no iesala, kad no tā tika iegūta misa. Šo sauc arī par drabiņām.

Pamācības sešpadsmitais solis:

Iztecinātā misa tiek likta uz uguns un vārīta. Kad misa sāk vārīties tad tai tiek pievienoti apiņi un vārīti receptē noteikto laiku. Apiņi tika iebērti zeķē, bet var bērt arī tieši misā.

Pamācības septiņpadsmitais solis

Raugs jau ir atdzīvojies.

Pamācības astoņpadsmitais solis:

Īsi pirms vārīšanas beigām, katlā tiek iemērkts arī dzesētājs, lai tas nosterilizējās. Viss tiek iespējami strauji atdzesēts līdz ~24C.

Pamācības deviņpadsmitais solis:

Iegūtais alus tiek ieliets raudzējamajā traukā un pievienots iepriekš atdzīvinātais raugs. Vēlreiz pirms raudzēšanas sākšanas tiek pamērīts blīvums.

Pamācības divdesmitais solis:

Raudzēšanas trauks tiek aizdarīts ar vāku un noslēgts ar hidroslēdzi.

Pamācības divdesmit pirmais solis:

Pēc nedēļas alus ir norūdzis, blīvums samazinājies. Vēl nedēļu jāatstāj nogatavināties.

Pamācības divdesmit otrais solis:

Pēc aptuveni divām nedēļām alu pārlej tīrā traukā, atstājot nosēdumus. Pievieno ~120 gr. cukura uz 20L alus, kas nepieciešams, lai pudelēs rastos gāze.

Pamācības divdesmit trešais solis:

Salej pudelēs. Pudeles tur 7 dienas istabas temperatūrā, tad vismaz 7 dienas ledusskapī.

Pamācības divdesmit ceturtais solis:

Tiek nobaudīts rezultāts. Kas var būt labāks par šo!

Avots:kupla.lv

Komentāri

Lietotāja Dace Ozoliņa attēls
OOO MANS TĒTIS BŪS PRIECĪGS

Pievieno komentāru!

Pierādi, ka esi reāls cilvēks