Gaļas veltnīši

Lietotāja Jāanis attēls

Pamācības pirmais solis:

Zināt labas recetes un ēdiena pagatavošanu ir noderīgi ... slāj pa bodi, iekrīt acīs - O, gribu šito, pērkam un gatavojam - njammm ...bet
a ko darīt, kad ir totāls besis kaučkur vilkties un pieejams tikai tas, kas ledusskapī ? Vai laba gaļas gabala vietā ir iesmērējuši sūdsviņzinkādu cīpslainu pikuci - ne cept, ne vārīt ? Šādām reizēm noder "glabējreceptes" - kad no nekā top pagatavots ņammīgs ēdamais.
Viena no klasiskām brīvas improvizācijas receptēm ir "Gaļas veltnīši" - tos pagatavot var praktiski no jebkāda gaļas gabala un piepildīt ar visu, ko vien var ledusskapī sameklēt. Klāt piecepsim parastus kartupeļus, bet "miltaini" pagatavotus.
Veram vaļā ledusskapi ... 

Pamācības otrais solis:

Pārrokot ledusskapi atrodas :
1. cīpslains cūkgaļas pikucis - pamatam
2. šķēle speķa - taukumam
3. kautkāds sapelējis siers - specifikai
4. adžika - asumam
5. sīpols - piedevai
6. olīvas - pildījumam
7. kartupeļi - pamata masai
8. ķiploks - smaciniekam
9. svieksts - cepšanai
10. kautkāda salātu puspaciņa - zaļbarībai
sāls un pipari ...

Pamācības trešais solis:

Sākam mudīšanos ar gaļu - izgriežam cīpslas un cenšamies iegūt gabalus, ko sagriezt šķēlēs.
Protams, tas nenozīmē, ka speciāli ir jāpērk sūdīgs gaļas gabals - veltnīšus var arī no karbonādes gabala taisīt, bet šoreiz tieši ieskatam, kā tikt gaļā ar cīpslu blāķi.

Pamācības ceturtais solis:

sagriežam gaļu apmēram centimetru biezās šķēlēs un ņemam rokās gaļas āmuru

Pamācības piektais solis:

un atiet klapēšanas darbi ...
klapējam pa vismaz trejām reizēm no katras puses, līdz gaļa sāk "cauri spīzdēt"

Pamācības sestais solis:

gatavojam visu, ko gribam pildīt veltnītī ...

  • sakapājam smalki sīpolu
  • sakapājam olīvas
  • sagriežam sapelējušo sieru
  • sagriežam nelielos kubiciņos žāvētu speķi 

Pamācības septītais solis:

apsmērējam gaļu ar pustējkaroti adžikas - precīzs daudzums no adžikas stipruma karājas, liekam resnākajā gaļas gabala galā pildījuma miksli un sākam uzmanīgi un cieši rullēt gabalu trubiņā 

Pamācības astotais solis:

sarullējam smuku veltnīti un ar zobbakstāmo caurduram - tas drošībai, lai gatavojot neizšķīstu ...

Pamācības devītais solis:

procesu atkārtojam, līdz esam ieguvuši smuku gaļas veltnīšu bariņu

Pamācības desmitais solis:

ķeramies klāt kartupeļiem ... sagriežam daudz-maz vienādos gabalos

Pamācības vienpadsmitais solis:

nomizojam un liekam vārīties ... kāpēc vispirms griežu un pēc tam mizoju ? vienkārši, lai gabaliņi izskatītos kā mazi tupenīši

Pamācības divpadsmitais solis:

kamēr kartupeļi uzvāras, smalki sakapājam kādas divas ķiplokdaivas

Pamācības trīspadsmitais solis:

kad tupeņi sākuši vārīties, uzņemam piecas minūtes ...

Pamācības četrpadsmitais solis:

kad kartupeļi ir novārījušies apaļas piecas minūtes - ūdeni nokāšam, apberam ar ķiplokiem, pieliekam gramus 50mit sviesta, sapiparojam ...

Pamācības piecpadsmitais solis

mudīgi liekam vāku virsū, lai saglabājas karstums, un sākam kratīt kartupeļus pa grāpi ...
kratam,kratam, kratam, kratam, kratam, kratam, līdz sviests izšķīst, savelkas tupenī un paša kartupeļa "ārējā miziņa" iegūst apmīcītu "pļeckveida" konsistenci,
tieši šis apdauzītais ārējais slānis ļaus kartupelim iesūkt cepšanas laikā taukvielas un pasargās to no piedegšanas

Pamācības sešpadsmitais solis:

uzlejam pili eļļas cepamtraukā, sakārtojam kartupeļus un veltnīšus, liekam visu 180-190C uzkarsētā cepeškrāsnī uz minūtēm 30mit netraucēti cepties ...

Pamācības septiņpadsmitais solis

kad pusstunda ir pagājusi, apgriežam otrādi kartupeļus un veltnīšus ... kopā cepināšana aizņem apmēram 45 minūtes, līdz veltnīši ir zeltaini apcepušies, pārlejam ar karoti mērcīti pār tupeņiem, lai tie kļūst izteikti mīksti un maigi...

Pamācības astoņpadsmitais solis:

izknibinam zobubakstāmos no veltnīšiem un uz šķīvja - veltnīši, kartupeļi un salāts ko piekost ...

Pamācības deviņpadsmitais solis:

zeltains gaļas veltnītis ar sulīgu pildījumu - njammmmm ...

Pamācības divdesmitais solis:

Pakasi man aiz kreisās auss ...

Avots:Fotoreceptes.lv

Komentāri

Lietotāja Tā pati vecā attēls
Nu naheram Tu nepārgriezi to veltnīti, lai skaisti var redzēt, kāds smuks un sulīgs pildijums, ehhh

Pievieno komentāru!

Pierādi, ka esi reāls cilvēks