Jērgaļas cepetis

Lietotāja Jāanis attēls

Pamācības pirmais solis:

Kad virsū nāk jubilejas, svētki un visādas citādas izēšanās, tad prasās viens "specifičeskijs" goda ēdiens.
un kamdēļ neuztaisīt vien' riktīg' jēra cisk' ? tādu kārtīgu, zeltainā garozā apceptu cisku - ko grauzt un skrubināt. Mērcīti arī kādu asāku klāt.
uzreiz atkāpe - ne visiem patīk "auna smacinieks", tamdēļ šis ēdiens ir vai nu njammmā, vainu vainu ...
Tā nu ir sanācis, ka jēra gaļu letiņi reti lieto virtuvē, ja nav "atklāta" jēra gaļas garša, tad sākotnēji specifiskais aromāts var likties fui-pē-kaka.
Jērs ir kā sievišķis - uzreiz pupus grābstīt nevar, vajag iepazīšanas laiku ... 
Ķeramies klāt ... 

Pamācības otrais solis:

kas ir jāsagādā
1. jēra ciska - pamatam
2. burkāns - piedevai
3. liela ķiplokgalva - smaciniekam
4. medus - saldumam
5. sinepes - rūgtumam
6. romas ķimenes - pamata garšviela jēra gaļai
7. rozmarīns - papildus garšai
9. kaltēts čilī pipars - mērces asumam
10. salda paprika - mērces masai
11. asā paprika - rīkles dedzināšanai
12. sezama sēklas - mērces smeķim
un klasiskas garšvielas - melnie pipari, sāls
servējumam pāris salātlapas un kāda paprika ...

Jēra cisku vēlams ņemt tādu, kam neliels tauciņš ir klāt, lai cepinot gaļa nepaliek pārlieku sausa 

Pamācības trešais solis:

Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic jēra ciskas kvalitātes pārbaudi ...

Pamācības ceturtais solis:

Sagatavojam garšvielu maisījumu ... sauja romas ķimeņu, karote melno piparu, šķipsna rozmarīna, karote sāls, visu viegli sastampājam

Pamācības piektais solis:

nolobam pusi ķiplokgalvas un sagriežam nelielos gabalos burkānu ... ķeramies pie gaļas pildīšanas - ar asu nazi izduram caurumu un iebakstam tajā gar asmeni ķiplokdaivu un burkāna gabaliņu ... pēc pāris santimetriem jaunu dūrienu taisam ... daramies tā tik ilgi - kamēr "dzīvas vietas" gabalā nepaliek

Pamācības sestais solis:

no visām pusēm ieberžam garšvielu maisījumu ciskā  ...

Pamācības septītais solis:

ņemam cepamo foliju un sākam vīkstīt gaļu iekšā ... atlikušo burkānu un ķiploku pieliekam klāt 

Pamācības astotais solis:

izveidojam divkāršu folijas apvalku tā "lai ne pile tauku neiztek" un 180C cepeškrasnī uz ... te precīzi pateikt grūši, bet vismaz 1.5h līdz 2.5h - viss karājas no gaļas gabala lieluma ... šamējais man cepās 2stundas, bet mierina doma, ka labi ievīkstītu gabalu pārcept nevar, jo visas gaļas sulas ap to saglabājas ...

Pamācības devītais solis:

kamēr ciska cepjas, gatavojam kādu asāku mērcīti ... puse ķiplokgalvas, salda paprika, asa paprika, čilī un sezama sēklas + kādi 100-150 grami eļļas

Pamācības desmitais solis:

smalki sakapājam ķiplokdaivas ...

Pamācības vienpadsmitais solis:

liekam trauciņā : kapātās ķiplokdaivas, apmēram tik pat pēc apjoma saldo paprikas pulveri, kādu tējkaroti aso papriku, tik pat sauso čilī ... 

Pamācības divpadsmitais solis:

uzkarsētā sausā pannā viegli apbrūninam trejas ēdamkarotes sezama sēklu - karsēšana atvērs to aromu ...

Pamācības trīspadsmitais solis:

iemaisam sezama sēklas ķiploku un garšvielu masā ...

Pamācības četrpadsmitais solis:

tajā pat pannā sakarsējam līdz "dūmiem" 100-150 gramus olīveļļas un uzmanīgi ar ēdamkaroti lejam eļļu garšvielu masai pāri, vislaik maisot. Daram to uzmanīgi !!! eļļa ir vājprātā karsta un viss čurkstēs uz nebēdu

Pamācības piecpadsmitais solis

iemaisam eļļu garšvielu maisījumā līdz "ķēpīgas zaptes" konzistencei ... liekam malā, lai atdziest - mērce ir gatava ...

Pamācības sešpadsmitais solis:

sagatavojam medus un sinepju maisījumu ciskas "garozai" - salduma:rūgtuma proporcijas no katra paša karājas 

Pamācības septiņpadsmitais solis

kad apmēram divas stundas pagājušas, velkam iepakoto cisku no cepenes laukā un sākam vērt vaļā foliju ...mmmm kas par aromu ...
uzmanīgi taukus satecinam cepamtraukā, burkāngabalus novācam - tie savu smeķi jau ir atdevuši

Pamācības astoņpadsmitais solis:

aplejam cisku ar medu un sinepēm ...

Pamācības deviņpadsmitais solis:

paceļam cepenes temperatūru uz 200C un liekam ciskas gabalu "garozas" apcepšanai ... laiku pa laikam paveram cepeni un ar karoti pārlaistam taukus no cepamtrauka pāri gaļai - tas dos "kraukšķīgumu" ... pēc minūtēm 20-30 viss ir gotovs ...

Pamācības divdesmitais solis:

salātlapas un paprika fonā - jēra ciska pa vidu...

Pamācības divdesmit pirmais solis:

zeltaina gaļas garoza ...

Pamācības divdesmit otrais solis:

sulīga jēra ciska... njammmmm ...

Pamācības divdesmit trešais solis:

Bonga īsina laiku kino skatoties ...

Avots:Fotoreceptes.lv

Pievieno komentāru!

Pierādi, ka esi reāls cilvēks