Kijevas kotletes

Lietotāja Jāanis attēls

Pamācības pirmais solis:

Sen, sen atpakaļ jau biju "pataupījis" šo receptūru, kas ir "dīvaina", no vienas puses - klasika, kas klasika, no otras puses "neklasiski" blenderi-šmenderi ...
Kijevas kotlete - mītiem un aizmirstības apvīta receptūra ...

Sāksim ar vēsturi ...
Krietnu laiku pirms varžēdājs Napolejoniņš gribēja savā stulbumā iekarot Krievijas impēriju, bij pazīstama vistas filejas gatavošana franču gaumē, kotlešformas veidā "côtelettes de volaille". Kas ir gandrīz tas pats, "bet šis nav tis - šis ir drugijs" ... jo Kijevas kotletei ir izteikts pildījums un pasniegšanas veids ar obligātu spārna pirmā kauliņa esamību ... Vēsturiski Kijevas kotletes radīšanu "pieraksta" dažādiem avotiem (tikai ne Kijevai - pilsētai kā tādai) Kijevas kotletes ir radušās 1800to beigās SanktPēterburgas restorānā "Kijeva"
Kijevas kotletes ir pasniegtas pirms revolūcijas Maskavas "Kijevas" vilcienu stacijas restorānā
Kijevas kotletes ir pasniegtas caram Aleksandram otrajam, kad pavāram nebij "pa rokai" teļa gaļas ...

"Kijevas kotlete" tā vai savādāk ieguva savu "vārdu" ... un līdz Tēvijas karam - bij ēdnīcu listē ...
pēc kara - "tā nu  sanāca", ka baisi daudzi ukraiņi bij sūdus sataisījuši Hitleriņam pakaļ skrienot
un savas dirsas glābdami muka uz "amēriku" - kur arī krogos pieprasīja lai būtu "Котлета по-київськи"
tā nu banderovciem par godu termins "Kijevas kotlete" izgāja pasaules apritē ...

savukārt pēc Tēvijas kara pašā Krievzemē izplatījās restorānos un ēdnīcās "Kijevas kotlete", diemžēl šī kotlete, lai arī bija pasūtījumu "dārgais gals"
ārkārtīgi zaudēja pagatavošanas veidā ...  kaučvai tagad skatoties gūgļa bildes, redzam Kijevas kotleti pārgrieztu ar tukšu "iztecējušu vidu"
nebi-nebij Kijevas kotletē pliks svieksts ar sasmalcinātiem zaļumiem - bij gaļas un sviesta pasta...

Īstenu Kijevas kotleti pildīja ar mazās filejas gabaliem ar āmuru sadauzītiem putrā, un sajauktiem kopā ar sviestu un zaļumiem !!!
Mūsdienās tas ir tik elementāri - paņemam blenderi jopcik' un te arī būs "tā šķirba", ka pateicoties jaunajai virtuves tehnikai mēs iegūsim klasisku 100+ gadus vecu recepti "bez lieka čakara" ...
BET, kā jau parasti BET - gribi klasiku ? rēķinies ar izdevumiem, lai pagatavotu divas kijevas kotletes vajag veselu vistu - nekādas "ķidātas filejas" te neder ! Lai pagatavotu fileju vajag sākotnējo eļļas grāpja cepināšanu - pēc kā eļļā paliek zudumos ... tamdēļ ... jau laikus izplānojam ko darīt ar vistas atgriezumiem - marinējam kaučvai, ko darīt ar eļļas grāpi - taisam frī kartupeļus piedevām ...
ķeramies klāt ... 

Pamācības otrais solis:

Divām "Kijevas kotletēm" vajadzīgs
1. vesela vista - pamatam
2. sviests - sātīgumam
3. zaļbarība: petersīlis, lociņi, dilles - zaļumam
4. ola, milti , balta rīvmaize -panējumam
+ sāls un kāds pipars katram pēc savas garšas

Pamācības trešais solis:

Nogriežam vistai spārnu galus - te "aprakstus negaidam" skatamies kā tas ir dzīvē ... lai pirmais spārna kauls paliktu pie filejas  

Pamācības ceturtais solis:

novelkam krūtežai ādu un ar nazi "gar krūtežas kaulu" nogriežam vistas puses filejas gabalu

Pamācības piektais solis:

Skatam - divi filejas gabali, gan ar spārna kaulu, gan ar "mazo filejas" strēmeli

Pamācības sestais solis:

Visupirms uzmanīgi nogriežam no spārna kaula gaļu - lai paliek pliks kauls ... Te jau rodas "atgriezumi", bet te arī rodas "Kijevas kotlete" !

Pamācības septītais solis:

nogriežam mazās filejas gabalus, kas "ļurinas ap lielajiem"

Pamācības astotais solis:

lielajos filejas gabalos uzmanīgi iegriežam, lai gaļa "atvērtos plānākā kārtiņā" 

Pamācības devītais solis:

Nogriežam cīpslas gar spārnu kauliņiem ...

Pamācības desmitais solis:

virtuves plēvi "pa virsu" un uzmanīgi dauzam līdz visa fileja ir plakanistiska apm3-5 miļimetru biezumā ...

Pamācības vienpadsmitais solis:

Pārtikas ģenerālinspektors LV-039521 Bonga veic vistas fileju pārbaudi ...

Pamācības divpadsmitais solis:

sagatavojam vistas mazo fileju atgriezumus, 50mit gramus sviesta un zaļumus ... varam to ņemt visu un ar āmuru kopā "putrā" dauzīt - tā būtu klasika ...

Pamācības trīspadsmitais solis:

bet mūsdienu cilvji iztiks ar blendera trauku ... Sviestu, mazās vistas filejas, zaļbarību, sāli un piparus iekšā ...

Pamācības četrpadsmitais solis:

kuļam vistas mazo fileju atgriezumus ar sviekstu un zaļbarību tik tāl' (apmēram nieka trejas min), lai iegūtu viendabīgu pastu ... lūk šo "vistas gaļas un svieksta" pastu savlaik cilvēki dauzīja stundu vismaz ar āmuru, te arī palīdz blenderis kā tāds ..

Pamācības piecpadsmitais solis

no sakultās vistas gaļas un svieksta pastas izveidojam kotletītes formas "pautiņu", šī svieksta un vistas gaļasmasas pildījuma "kotletīte" arī būs tā kas spēs nogatavoties viducī un dot to īsto garšu "neiztekot" laukā ... un rūpīgi ietinam izdauzītajā vistas filejas plācenī ...

Pamācības sešpadsmitais solis:

Sagatavojam !
miltus - pirmajai apvārtīšanai
sakultas olas - sķidrumam
balta rīvmaize - panējumam
un protamistiski divas plikas kijevas kotletes ...  

Pamācības septiņpadsmitais solis

izvārta kotleti - miltos, olā, rīvmaizē, olā, rīvmaizē
Lai sanāk perfekc dubults kažociņš ...

Pamācības astoņpadsmitais solis:

skatam šīs jau "gana" perfektās kotletes ... sakarsējam mazā 1.5l grāpī puslitru rapšu eļļas un paralēli cepeni uz 200C

Pamācības deviņpadsmitais solis:

vispirms 3 minūtes frītējam kotleti rapšu eļļā ...

Pamācības divdesmitais solis:

pēc tam liekam abas kotletes termo traukā 200C sakarsētā cepenē un neaizmirstam bik apsmērēt ar sviekstu, lai sutinās minūtes 20-30mit ...  

Pamācības divdesmit pirmais solis:

Kijevas kotleti uz šķivja ! paralēli taisīta frī-kartupeļu piedeva ideāli ģeld ...

Pamācības divdesmit otrais solis:

Lūk bilde kas apgāž visus mītus par iztecējušu viduci, ja pareizi gatavo šo kotlešu viduča pildījumu, tad "nekas neiztek" - kotlete ir ideāli "nokožama"
skatam kas ir daile ...

Pamācības divdesmit trešais solis:

Bonga izšūtajos spilvenos ? Lai jau guļ ....

Avots:Fotoreceptes.lv

Pievieno komentāru!

Pierādi, ka esi reāls cilvēks