Marinēta siļķe

Lietotāja Jāanis attēls

Pamācības pirmais solis:

ir lietas virtuvē, kuras ir ļoti atkarājušās no pasaules globalizācijas debīlisma, un nokļuvušas aizmirstībā. Viena no tām ir siļķu marinādes - ko tik mēs nevaram atrast veikalā ? i tādu, i šitādu, i vēl tādu stikla burkā un vēl tādu pļastmasas kārbā ... un visas ir garšīgas - jā, jā ... ir tās "širpotreba" siļķītes garšīgas, par to pat runa neiet - bet vienmēr atrodas brīdis : "kad kaķim darīt nav ko, tas pautus laiza", jebšu, kad uznāk pašam vēlme ko no siļķes iemarinēt ...
Tamdēļ iemarinēsim šoreiz siļķi paši - kamdēļ ? A tamdēļ. lai paši garšu radītu, izbaudītu un, kā saka krievi, "just for fun".
Ir tak funis izvilkt burku "otrajā rītā" sakot, ka šis zakusons ir paštaisīts ... Piekam, marinēt siļķi var visvisādi, bet būtībā mumsim populāras ir divas receptes
viena klasiskā letiņu, kur skābums ar sālīto siļķi un aso sīpolu kopā iet ...
otra svensonu kungu - kur lomu spēlē vīns, skābums un cukura saldums  ...
bet viss sākas no klasiskas sālītas siļķes "iz zvejas laivas mucas"
taisīsim abas receptūras, jo tas ir vienkāŗši un prasti ...


ķeramies lietai klāt - un velkam pakaļu uz tirgu ...

Pamācības otrais solis:

Sastāvdaļas:
1. trejas sālītas siļķes - pamatam
2. sarkanie sīpoli  - svensonu vijebonam
3. parasti sīpoli - letiņu smeķim
4. sarkans sausvīns - svensonu garšai
5. lauru lapas - marinādei
6. krustnagliņas - marinādes smeķim
7. cukurs - saldumam
8. melnie pipari - asumam
9. etiķa esence - īstenam skābumam
10. ingvera sakne - svensonu garšai (der arī sinepju graudi)

sāli NEVAJG - tas nāks no sālītām siļķēm kā tādām ...

Pamācības trešais solis:

vispirms uztaisam marinādes bāzi "abām garšām" ... rupjos melnos piparus, mazliet melnos piparus saspaidam - tā, lai tik smārds atveras un pieberam klāt krustnagliņas 

Pamācības ceturtais solis:

mazā grāpītī saberam sastampātas garšvielas, ielejam ap 400 gramiem ūdens un piesperam ap 2-3 laurulapām ... 

Pamācības piektais solis:

sagaidam kad ūdens sāk vārīties un liekam visu marinādes pamatu atdzist ...

Pamācības sestais solis:

ķeramies klāt sālītajām siļķēm, visās receptēs baisi "vienkārši" pateikts, ka izķidā un sagriez - skuju mīlīši, tas ir tāds jebons, ka maz neliekas
ņemam siļķes, nogriežam nost asti un galvu pārgriežam vēderu un velkam laukā ķeskas ... kas i ko ? redzam, kā tas notiek patiesībā

Pamācības septītais solis:

izķidātajaj siļķei velkam nost ādu ... tā, lai paliek treji siļķu liemenīši ko atasakot, skatam, kas par ķeskām liekām ... Bonga, protamistiski, pārbauda siļķes kvalitāti  

Pamācības astotais solis:

šeitan ir treji siļķu gabali vēl neatasakoti, bet jau ar lērumu ķidām un noņemtu ādu... noplēšam nost vienu filejas gabalu, atstājot asakas un mugurkaulu siļķej. kurš tur teica?, oj cik vienkārsi to sālīto siļķi atasakot ? 

Pamācības devītais solis:

plēšam gareniski nost palikušo mugurkaulu ar asakām, ja paliek kāda lieka asaka, izplēšam ar pirkstiem tā, lai ir galu galā sešas sālītu siļķu filejas ...

Pamācības desmitais solis:

Sagriežam siļķi 2-3 santmetru lielos gabalos, lūk, te rodas jau vizuāla "šķirba" starp rūpniecisko un pašmāju marinēto siļķēnu, jo vienā gadienā ir ideāli gabali - otrā "a kā pagadās"

Pamācības vienpadsmitais solis:

liekam siļķes gabalus bļodiņā nost, sagatavojam divas burciņas - vienu klasiskajai letiņu gaumei, otru svensonu garšai ... 

Pamācības divpadsmitais solis:

Vispirms iemarinēsim letiņu garšas siļķēnu - nomizojam prastus sīpolus. Ņemam sīpolus, mazo burciņu un siļķes gabalus

Pamācības trīspadsmitais solis:

sastampājam siļķi un sīpolus pamīšus burciņā, bet ne īpaši stingri - tā, lai paliek vieta marinādei

Pamācības četrpadsmitais solis:

No atdzisušā marinādes vārījuma nolejam daļu nost, pieberam karoti cukura un divas etiķa ... tā, lai pašiem ir "asa garša"

Pamācības piecpadsmitais solis

ņemam mazo letiņu burcēnu un marinādi ... un kārtīgi aplejam visu siļķi līdz burkas malām ar marinādi.  Letiņu zive ir gatava ...

Pamācības sešpadsmitais solis:

ķeramies klāt svensonu zives garšai, tā atšķiras ar to, ka pamatu sastāda sauss skābulis un daudz cukura. Beram vismaz trejas lielas ēdamkarotes ar cukuru un pilnu ēdamkaroti ar etiķa esenci

Pamācības septiņpadsmitais solis

nomizojam divus sarkanos sīpolus un nogriežam ingvera saknes gabalu, sīpolus sagariežam lielos ripuļos, sīpolgalvas pamatus metam laukā, nomizojam un sagriežam ingveru

Pamācības astoņpadsmitais solis:

metam sīpolus un ingveru marinādē ... lejam klāt sausu sarkanvīnu "tā lai nosedz"

Pamācības deviņpadsmitais solis:

un uzsildam visu - tā, lai nāk putas, bet nevāras. Vārīt nevajag nekādā gadienā - tad smeķis pazudīs ... ņemam grāpi nost, lai viss marinādes virums atdziest

Pamācības divdesmitais solis:

siļķe, atdzisusi marināde un sagatavotais trauks

Pamācības divdesmit pirmais solis:

liekam siļķi pamīšus ar sīpolripuļiem un visu aplejam ar vīna/cukura/etiķa marinādi

Pamācības divdesmit otrais solis:

Skatam, te ir viss sapildīts traukos ... liekam ledusskapī uz vismaz divām diennaktīm "lai ievelkas"

Pamācības divdesmit trešais solis:

uz šķīvja ! saldiasa siļķe - kāds kartupelīts un biezpiens klāt ...

Pamācības divdesmit ceturtais solis:

Alelujjjāāāāāā tā ir zivs ...

Avots:Fotoreceptes.lv

Pievieno komentāru!

Pierādi, ka esi reāls cilvēks