Marinēta vista

Lietotāja Jāanis attēls

Pamācības pirmais solis:

Ir ēdiena receptes un ir Recepte ... Šoreiz top publiskota mana dzimtas recepte, nākuse no mātes, omes un visiem nodota paaudžu paaudzēs.
Tamdēļ nekādu izmaiņu, nekādu eksperimentu - tikai tīra klasika ...
Vēsturiskai atkāpei - kā senāk laukos dzīvoja un kā vistas gatavoja ?
Istās Latvijas laikā sētā bizoja vistas, kuras dēja olas vai cāļus audzēja, ko tirgū pārdot. Pāri pašiem palika tikai sīksti kauslīgi gailēni.
Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas laikā paši atceramies dziesmiņu "Gastranomā vista kārna, guļ kā nosprāgusi vārna ...". Vistas bij sīkstas un liesas. Šīsdienas Muļķuzemē latvijānijā, pērc kādu vistu vien gribi. Šiem, mēnesi audzētajiem, ķīmijas zombijiem garšas tāpat nekādas un visas smird pēc zivju kombikorma.
 Katram laikam sava sāpe, bet jautājums viens - kā padarīt vistiņu garšīgu ?
Tad nu lūk, manā ģimenē ir vēsturiski "iestrādāta" šī vistas marināde, maksimāli vienkārša un viegli pagatavojama bez nekādiem ekzotiskiem vipendroniem. Protams, mūsdienās varētu piemeklēt 100x atbilstošākas garšvielas, bet Šī RECEPTE ir bija un būs nemainīga, bez nekādām atkāpēm!
Ķeramies klāt ... 

Pamācības otrais solis:

vajadzīgs
1. vesela vista - pamatam
2. sīpoli  - marinādei
3. cukurs - marinādes saldumam un karamelei
4. sāls - garšai
5. etiķa esence - asumam
6. veseli melnie pipari - kreptīgumam
7. smaržīgie pipari - garšai
8. lauru lapas - marinādes bāzei

Pamācības trešais solis:

sākam visu ar to, ka uzliekam katliņā vārīties kādu litru ūdens ar lauru lapām  ...

Pamācības ceturtais solis:

Tagad ķeramies klāt vistai, kamdēļ veselai vistai ? Jo no veselas vistas sanāk visdažādākie "gabaliņi" un ir inčīgāk tos grauzt, nekā plikus šķiņķīšus vai stilbus. Rūpīgi vistu noskalojam un, ja ir, tad izplūkājam palikušās spalveles.

Pamācības piektais solis:

Tikmēr ūdens ar lauru lapām uzvārījās - nogriežam uguni un atstājam katliņu atdzist...

Pamācības sestais solis:

Ķeramies klāt lielajam darbam un visu vistu sagriežam nelielos gabaliņos, kājeles, spārniņi, stilbiņi divās daļās, katru krūtiņu kādās trijās sadalam - tā, lai visi gabali daudz maz vienādi. Liekam vistānu marinādes bļodā

Pamācības septītais solis:

sākam gatavot piparus, vispirms ņemam melnos piparus un kārtīgi sasmalcinam, tad pieberam klāt smaržīgos piparus un viegli, viegli "sadauzam"

Pamācības astotais solis:

beram piparus vistānam virsū

Pamācības devītais solis:

lobam sīpolus un sagriežam puslokos, speram sīpolus klāt vistai ...

Pamācības desmitais solis:

un visu maisam, maisam, maisam un maisam

Pamācības vienpadsmitais solis:

kamēr ņēmāmies ar vistu, tikmēr ūdens ar novārītām laurulapām ir atdzisis, ņemam cukuru un sāli ... beram klāt trīs karotes cukura - tās dos gan saldumu, gan vēlāk karameli, pieberam karoti sāls

Pamācības divpadsmitais solis:

un kādu šļurku īstas etiķa esences ... jevrožopas kretīni, esences aizliedzēji, iet pašizkastrēties ... skābumu vajag tik daudz, lai veidotos stabils klasisks salikums no salda+sāļa+asa, parasti tas sanāk 3jas ēdamkarotes cukurs + 1na ēdamkarote sāls + tējkarote etiķa

Pamācības trīspadsmitais solis:

lejam marinādi pa virsu vistiņai ...

Pamācības četrpadsmitais solis:

tā, lai visi gabali ir pilnībā nosegti, uzspiežam pa virsu vēl šķīvi slogam un liekam ledusskapī "uz nakti"

Pamācības piecpadsmitais solis

uz nākamās dienas pusdienām velkam marinādes bļodu no ledusskapja laukā ...

Pamācības sešpadsmitais solis:

liekam vistānu kārtīgi sakarsētā pannā un pirmās 5-10 minūtes karstumā apcepjam neaizmirstot vislaik apgrozīt ...

Pamācības septiņpadsmitais solis

nogriežam uguni mazāku un pielejam klāt kādu glāzi marinādes - "uz aci" ap 200mts gramiem ... lai viss burbuļo ...

Pamācības astoņpadsmitais solis:

liekam vāku virsū uz minūtēm 15mit - lai sautējas ...

Pamācības deviņpadsmitais solis:

kad šķidrums sāk novārīties, noņemam vāku un minūtes 5-10mit novārot pēdējo šķidrumu, ķeram šo mirkli, kad vistas gabaliņi sāk pieraut karameli ...
šo mirkli nokavēt nedrīkst, jo viss piedegs ! kad marināde novāras, grozam gabalus tik daudz, cik gribam, lai tie aplīp ar aso lipīgo karameli

Pamācības divdesmitais solis:

uz šķīvja !!! piparainais vistas aromāts un asā karameles garoziņa, kādu tomātu piedevai ...

Pamācības divdesmit pirmais solis:

skatam šo ideālo vistas gabalu ... DOD ĒĒĒĒĒĒST !

Pamācības divdesmit otrais solis:

paēdis Bonga izbauda saules peldes

Avots:Fotoreceptes.lv

Pievieno komentāru!

Pierādi, ka esi reāls cilvēks