Mājās cepta maize

Lietotāja zitinja attēls
http://zitinja.blogspot.com/

Pamācības pirmais solis:

Maizes cepšana man likās pilnīgs kosmoss. Protams, tagad ir nopērkamas maizes mašīnas, kur tik jāsaber attiecīgās sastāvdaļas un visu pārējo izdara mašīna. Laiks un enerģija pamatīgi ietaupās. Taču man šādas krāsniņas nav un doma, ka varētu pamēģināt izcept pašai savu maizīti, nelika mierā. Sāku meklēt receptes. Atradu tūkstots un vienu recepti maizes mašīnām, bet tikai 2 receptes, kas būtu piemērotas ikdienas maizes cepšanai. Tā nu apvienoju šīs divas receptes vienā un sanāca garda baltmaize.

Pamācības otrais solis:

Tātad, mums vajadzēs:
2 glāzes piens
2 ēdam karotes cukurs
2 tēj. k. sāls
1,5 ēd.k. mīksts sviests
1 paciņa sausais maizes raugs
1/4 glāze silts ūdens
6 glāzes milti.

Pamācības trešais solis:

Tātad, bildē mana glāze ir parastā sulas glāze, ar tilpumu 250ml. Šādas divas glāzes lejam katliņā un uz uguns to uzsildam. Tikmēr bļodā ieberam cukuru, sāli un pieliekam sviestu. Glāzē ielejam 1/4 daļu silta ūdens un pieberam sauso raugu. Kārtīgi samaisam, līdz raugs izkusis. Tad lejam pienu bļodā, samaisam, līdz izkūst sviests un pēc tam pievienojam izšķīdušo raugu.

Pamācības ceturtais solis:

Pēc tam pievienojam 3 glāzes izsijātu miltu. Miltus izsijāju caur sietu vai tautā saukto "duršlaku". Pēc tam miltus samaisa viendabīgā masā. Kad milti samaisīti pievienojam izsijātus atlikušos miltus.

Pamācības piektais solis:

Un tad sākam visu maisīt. Kad mīkla samaisīta viendabīgā masā sākam to mīcīt. Mīkla jāmīca ~ 10 minūtes. Mīca kārtīgi, tas nekas, ka mīkla līp pie rokām. Un nebrīnieties, ka nākošajā dienā sāp rokas.
Kad mīkla gludi samīcīta, liekam to raudzēties. Raudzē apmēram 1 - 1,5 h. Kamēr mīkla nedubultojas. Tad mīklu atkal piespiežam un ļaujam vēlreiz uzrūgt.

Pamācības sestais solis:

Pēc tam, kad mīkla otreiz uzrūgusi, ieziežam cepamo plāti ar sviestu/eļļu/taukiem. Sadalam mīklu divās daļās un izveidojam kukulīšus. Ļaujam tiem vēlreiz uzpūsties un tad liekam sakarsētā krāsnī cepties. Cep ~180 - 200 grādos kādas 40 - 45minūtes. Maizes garoziņu ik pa laikam var apsmērēt ar sviestu. Tākā man ir mazā panna, tad man sanāk cept vienu kukulīti pēc otra. Tapēc, uzraudzēju vienu kukulīti, kamēr tas cepas, otrs uz dēlīša rūgst.

Pamācības septītais solis:

Pēc cepšanas maizīti izņem no krāsns un karstu satin dvielītī, lai garoza paliek mīksta. Lūk, tieši tik vienkārši ir izcept baltmaizi mājas apstākļos, bez maizes mašīnas.
Ja mājās nav piena, tad to droši var aizvietot ar ūdeni, tikai tad jāpielej 1 ēd. karote 9% etiķa. Etiķis nodrošinās vajadzīgo skābuma līmeni priekš rūgšanas. Gala produktā etiķa garša nav jūtama.

Avots:zitinja.blogspot.com

Komentāri

Lietotāja Laila attēls
Paldies par recepti. Uzcepu, tiešām bija garšīga maize un ļoti vienkārši pagatavojamā. Maizes cepšanas mašīnā tik garda nesanāk.
Lietotāja haudi chen attēls
es ari
Lietotāja ES attēls
Sanāca tiešām ļoti laba :)
Lietotāja Toms attēls
Man galīgi nesanāca ... Bet putniņiem garšo !
Lietotāja gundega attēls
Vismaz izdariji labu maatei dabai. Pabaroji putninus. Visu cienu TEv. Ne vienmer viss sanaak ar pirmo paneemienu. Tikai citi tavaa vietaa visu salaistu miskastee. Tu izdariji gudraak .lai veicas nakamreiz .
Lietotāja Viktors attēls
Galīgi traki! Gandrīz māju nodedzināju, to cepot!
Lietotāja gundega attēls
Maiziite jataisa un jacep ar miilestiibu.tad vina buus garda un padevusies.
Lietotāja apii attēls
Ljoti garsiga sanaca!!
Lietotāja Dace Ozoliņa attēls
FORŠI.
Lietotāja hohoho attēls
ĻOTI GARDA!
Lietotāja Hipjama attēls
Es uzcepu un man negaršoja bet putniniem garšoja.
Lietotāja inča attēls
Ļoti garšīga baltmaize sanāk.
Lietotāja Mārtiņšss attēls
Loti garda sanaca . Protams nedaudz saliti pa daudz pieliku , bet kopuma sanaca . Loti satiga
Lietotāja es attēls
Nu ja jau tadas bildes liek tad jau traukiem gan vajadzetu but tiriem fona, fui pat apetite pazuda, gatava maize nolikta blakus netiram skivju zavaetajam , kauns saimniecit
Lietotāja Zane attēls
Esmu diezgan neprasmiiga eest gatavotaaja, bet vadoties peec apraksta, man veicaas tiiri labi. Tiesa gan- miiklai pieshaavu vairaak miltus kaa rakstiits recepte, jo, lai arii cik ilgi un spariigi miiciiju- citaadaak liidz stadijai "atlec no rokaam" netiku. No miiklas izveidoju 4 klaipinus- vienam pieliku kariju, otram sieru, tresajam timianu, ceturtajam viducii ieluku sviestu (jo nekaa cita vairs nebija). Sobrid esmu nograuzusi galu tam klaipinam kam siers vederaa un jasaka, ka maiziite ir ljoti garda. Tikai es esmu paaraak aizraavusies ar recepte mineto "ik pa laikam ieriivee ar sviestu)...mana maiziite ir loti trekna un man, kaa cilveekam, kas sviestu teju vai nelieto- paaraak sviestaina garsa. Bet - to es liksu aiz auss naakamajai cepshanas reizei. Un taada noteikti buus driiz, rezultaats gards! Un kaa maaja smarzho!!!! :-)
Lietotāja bite attēls
Paldies, sanāca ļoti garda maizīte! Viss izdevās ar pirmo reizi. :-)
Lietotāja Vilnis attēls
Jāstrādā rūpīgāk, būs skaistāks klaips. Ja maizīti cep regulāri nesāp ne kādas rokas.
Lietotāja Vilnis attēls
Bildē redzamās glāzes tilpums ir 200 nevis 250 grami.
Lietotāja ilgmars  attēls
Sveicināti, vai kāds var palīdzēt noteikt aptuveno miltu daudzumu gramos . Bet liku uz aci līdz vajadzigai konsistencei . Bet sanāca ļoti labi. Paldies receptes autoram.

Pievieno komentāru!

Pierādi, ka esi reāls cilvēks