Kartupeļu biezenis

Lietotāja Jāanis attēls

Pamācības pirmais solis:

Kartupeļu biezenis - kas var būt vienkāršāks ? Gadu simtiem letiņu gatavots - uzvārīji kartupeļus, nokāsi, sastampāji, pielēji pienu, samaisīji un gatavs ...
bet šoreiz taps kas pavisam savādāks - kartupeļu biezenis franču aristokrātijas gaumē ... Tā nu ir sanācis, ka "letiņu baurs" gadu simtiem lokot muguru svešam kungam virtuves lietās ir ārkārtīgi pieticīgs. Visās mūsu receptēs uzvar aprēķins un vienkāršums.
Es jau neiešu stundām ilgi ko cept, es jau neiešu ķēpāties, es jau bla-bla-bla-bla ...
Nu ko var citu gaidīt ? Nebij letiņam laika pie plīts stāvēt - kunga tīrumā jāstrādā bij' un iztikt ēdienreizē vajadzēja ar pašu minimumu ...
Cita lieta ir to tautu virtuve kurās ir aristokrātijas slānis ar gadu simtiem ilgām ēšanas tradīcijām.
Šiem ļautiņiem pirmajā vietā ir ēdiena garša un pie vienas vietas cik ilgi ķēkša pie plīts ņemsies ...
Tā arī šī biezeņa recepte prasīs ieguldīt gan laiku, gan darbu, bet rezultāts ir tā vērts ...

Pie kam šo biezeni var ēst gan vienu pašu, gan izmantot kā pamatpiedevu pie gaļas - ķeramies klāt ... 

Pamācības otrais solis:

Divām kārtīgām biezeņa porcijām ņemam :
1. puskilo kartupeļu
2. vismaz puspaciņu sviesta
3. vienu olas dzeltenumu
4. kādus 200 gramus rupjas sāls
no garšvielām svaigi stampātus melnos piparus, muskatriekstu un kādu diļļu bunti

Pamācības trešais solis:

Kāda ir šīs biezeņa receptes pamatideja ? "Izsūkt" no kartupeļiem visu lieko ūdeni un aizstāt to ar sviestu ... 

Sākam ar kartupeļu cepšanu ... Uzsildam cepeškrāsni uz 180C, liekam uz plāts nomazgātus kartupeļus ar visu mizu un apberam apkārt sāli ...
Fiška ir tur, ka sāls karstumā sasūc sevī mitrumu un cepoties kartupeļi taps pamatīgi nosusināti.
Cepam kartupeļus apmēram 45min/stundu, te viss no bumbuļu izmēra karājas, bet galvenais ir nepārcept, lai tupenis galīgi brūns no iekšpuses nesacepas.

Pamācības ceturtais solis:

pēc stundas lobam kartupeļiem mizu nost - daram to uzmanīgi, ka neapdedzinam pirkstus... Ievērojam kā kartupeļi ir "sarāvušies" apjomos un masā atdodot lieko ūdeni ... ņemam smalku-smalku sietu ... un ar lāpstiņu spaidam kartupeli sietam cauri
Te atkal slēpjas fiška, ka šādi "izspaidīts" kartupelis iegūst viendabīgu konsistenci, bet nezaudē savu struktūru, ja kuls ar bļenderi šmenderi, ta dabūs pretīgu līmveida pļecku ...  

Pamācības piektais solis:

caur sietu izspaidot iegūstam viendabīgu pārslveida kartupeļu masu...

Pamācības sestais solis:

sadalam puspaciņu sviesta nelielos gabaliņos ... sviesta daudzums visnotaļ no kartupeļiem karājas, jo maisīs to masā "cik nu kartupelis gribēs uzsūkt", bet rēķinamies ar puspaciņu vismaz ...

Pamācības septītais solis:

lejam bļodas dibenam atbilstošā grāpī ūdeni un slēdzam uguni apaksā... Šāda ūdens pelde nodrošinās to, ka kartupeļu masa bļodā "nepiedegs" ... Liekam pa sviesta piciņai klāt un maisam, maisam, maisam ...  

Pamācības astotais solis:

iemaisam sviestu pa gabaliņam kartupeļos tik daudz, cik nu kartupelis pats to spēj sevī sasūkt. Precīzu daudzumu te nevar uzminēt, jo viss karājas no kartupeļa masas kā tādas ... Līdz ko sviests vairs nesūcas kartupelī, bet jau paliek kā izkusis "slapjums" bļodas dibenā, pievienojam garšvielas - svaigi stampātus melnos piparus, sarīvētu muskatriekstu, sāli un vienu olas dzeltenumu.
sāls un piparu daudzums pēc katra paša gribēšanas ...

Pamācības devītais solis:

rūpīgi visu samaisam ... kartupeļi nu ir kā viendabīga pastēte - kaut kas pilnīgi atšķirīgs no letiņu ierastā biezeņa ...

Pamācības desmitais solis:

uz šķīvja un dillīti pa virsu ...

Pamācības vienpadsmitais solis:

pastētveida kartupeļu biezenis - maigs, elastīgs un izsmalcināts ...

Pamācības divpadsmitais solis:

Bonga cepeškrāsns uzrauga lomā ...

Avots:Fotoreceptes.lv

Pievieno komentāru!

Pierādi, ka esi reāls cilvēks