Tītara šķiņķis

Lietotāja Jāanis attēls

Pamācības pirmais solis:

Pēdējā laikā aizvien biežāk sāk gaļas bodēs parādīties tāds putnelis kā tītars,
tomēr tā nu ir sanācis, ka letiņiem nav īsti iegājusies mode ēst šamo.
Te pie vainas drīzāk ir tas, ka ilgu laiku tītars veikalos pārdevās tikai akmenscieti saldētā veidā, vai kā maltā erzacgaļa. Šādi no HVZ kurienes nākuši brīnumi uzticību neiedvesa un "tītaru" pat sevi cienošs kaķis neēda.
Tad vēl skandāli ar vecu polijas tītargaļu par labu nenāca un izveidoja "tautas viedokli", ka tītars ir fui-pē-kaka.
Tagad bodēs beidzot var nopirkt svaigu, nesaldētu tītargaļu kas nāk no leišiem vai tiem pašiem poļiem, dietalogi arī izmisīgi mēģina "uzspodrināt" tītara reputāciju, bet - kā parasti bet ...
titars nav tikai "liela vista", tītaram piemīt sava specifika, ļauži diemžēl to neapjēdz un mēģina vistas receptēs izmantot tītaru un tad nu tik bļauj - fui cik sīksti, cik negaršīgi.
Pirmām kārtām kā jebkurai gaļai arī tītaram ir savs specifisks aromāts, pie tā ir jāpierod.
Otra lieta ir tas, ka tītara gaļa ir daudz sīkstāka par vistu, es pat teiktu kaučkas vairāk uz piena teļa pusi ...
Tamdēļ tītara gaļas gatavošana prasa krietni ilgāku laiku un tītars vairāk tiek izmantots tieši šmorējumos, sautējumos vai "ilgajos" cepešos.

Šoreiz taps tītara šķiņķis riekstu-krējuma mērcē, recepte ļoti vienkārša un ļauj pilnībā izbaudīt tītara gaļu.
Ķeramies klāt ... 

Pamācības otrais solis:

divām porcijām :
1. viens svaigs, nesaldēts tītara šķiņķis - pamatam
2. skāba 25% krējuma paka - mērcei
3. paliels sīpols - asumam
4. pāris ķiplokdaivas - aromam
5. sviests - cepināšanai
6. milti - mērces biezumam
7. valrieksti - specifikai
sāls, melno piparu graudi, paprikas pulveris un diļļu bunte ...

Šķinķa gabals parasti ir kaučkur 500-600 gramus smags un ir kā reize divām nelielām porcijām,
pie kam, šķiņķis taps cepināts un sautēts, tamdēļ rēķinamies ar kādu pusotru stundu.

Pamācības trešais solis:

Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic tītara šķiņķa kvalitātes pārbaudi ...

Pamācības ceturtais solis:

Titara šķiņķis nāk kopā ar vienu kaulu "pa vidam", griežam kaulu laukā un sadalam šķiņķi divos gabalos ...

Pamācības piektais solis:

Sagatavojam cepeškrāsni uz 200C ... Garšvielas izmantosim minimāli lai nenomāktu tītara dabīgo garšu un aromu, tamdēļ apberam šķiņķi tikai ar svaigi stampātiem melnajiem pipariem un sāli ...
liekam gabalus cepamtraukā un pielejam glāzi auksta ūdens. ūdens dos gan mitrumu cepinoties, gan gaļas gabalā esošā sula un tauki nepiedegs pie cepamtrauka un būs izmantojami vēlāk mērcē ...
 Liekam tītaru cepenē uz 45min-stundu ...

Pamācības sestais solis:

kamēr tītars cepas ...
smalki sastampājam sauju ar valriekstiem, sagatavojam miltus lai ir pa rokai un smalki sakapājam vienu lielu sīpolu 

Pamācības septītais solis:

kad apmēram stunda tītaru cepinot ir pagājusi ... Izkausējam pannā pikuci sviesta un liekam cepties sīpolus 

Pamācības astotais solis:

izvelkam tītaru no cepenes ... gabali ir jau apcepušies un peldās cepiena buljonā, bet sīkstums vēl gaļā ir ...  

Pamācības devītais solis:

kad sīpoli sāk kļūt caurspīdīgi izbārstam ēdamkaroti ar kaudzi miltu un maisam, maisam, maisam ...

Pamācības desmitais solis:

milti uzreiz sasūks sviestu un sīpolu šķidrumu, pāris minūtes maisot tos viegli apcepinam un gāžam klāt krējuma trauku
krējums te der jo treknāks, jo labāk ...

Pamācības vienpadsmitais solis:

samaisam krējumu ar sīpoliem un beram klāt stampātos valriekstus  ...

Pamācības divpadsmitais solis:

liekam tītara gabalus mērcē un pārlejam buljonu no cepamtrauka ...

Pamācības trīspadsmitais solis:

visu rūpīgi samaisam tā lai gabali ir mērces pārņemti ... Mērcei šobrīd ir jābūt pašķidrai, ja ar cepamtrauka buljonu nepietiek, pielejam vēl nedaudz vārīta ūdens klāt, jo turpmākajā sutināšanas laikā šķidrums iztvaikos un mērce sabiezēs ...
samazinam uguni uz nelielu karstumu, vāku virsū un lai viss sutinas vēl minūtes 20-pusstundiņu, laiku pa laikam neaizmirstam visu apmaisīt un kādu reizi apgriezt gabalus uz otru pusi...

Pamācības četrpadsmitais solis:

kamēr tītars sutinās krējumā sagatavojam mērces piedevas, smalki sakapātu ķiploku un dilles, sarkano paprikas pulveri - to visu pievienosim mērcei pašās beigās ... 

Pamācības piecpadsmitais solis

pēc pusstundas mērce ir sabiezējusi un tītara gabali ir perfekti mīksti ... ņemam gaļu laukā un liekam jau uz šķīvjiem...

Pamācības sešpadsmitais solis:

palikušajā mērcē pieberam kādu ēdamkaroti paprikas pulvera, dilles un ķiploku

Pamācības septiņpadsmitais solis

visu samaisam - pieberam sāli cik_nu_kuram_prasas ... neko cepināt nevajag lai dilles un svaigo ķiploku aroms neizzūd 

Pamācības astoņpadsmitais solis:

sīpolriekstukrējuma mērci tītara gabalam klāt - ēdamais gatavs ...

Pamācības deviņpadsmitais solis:

maigs un aromātisks tītara šķiņķa gabals ar specifisku riekstu mērci ... Lāāāābs ....

Pamācības divdesmitais solis:

Stulbie divkājainie - paši pierijušies un taisīs te tagad ziemas pastaigas, saldē tik Kaķi ...
Nesiet Mani mājās !

Avots:Fotoreceptes.lv

Pievieno komentāru!

Pierādi, ka esi reāls cilvēks