Pildītās olas varavīkšņu krāsās

Lietotāja Unicorn attēls

Pamācības pirmais solis:

Lieldienas tuvojas vēja spārniem, un visiem ļoti aktuāls jautājums ir kā tad īsti krāsot olas. Sabiedrībā var dzirdēt daž-ne-dažādus veidus, gan vecākas gan jaunākas metodes, bet šeit unikāla pamācība, kā padarīt Lieldienu olas krāsainas ne tikai no ārpuses, bet arī iekšpusē :)

Pamācības otrais solis:

Kas vajadzīgs?

olas (es taisu veselu iepakojumu - 12 olas)

katliņš (lai tās uzvārītu)

stikla vai plastmasa krūzīte(s)
pārtikas krāsviela(s)
etiķis
majonēze
nazis

bļoda

karote

dakša

ledus (nav obligāts)

Pamācības trešais solis:

Ieliec olas katliņā

Pamācības ceturtais solis:

Ielej katliņā ūden, tā lai tas nosegtu olas un liekam tās varīties uz vidējas uguns, un uzliekam vāku.

Pamācības piektais solis:

Kad ūdens sāk vārīties, nogriez uguni nedaudz mazāku (atstāj vāku uzliktu) un vāri vēl 15 minūtes

Pamācības sestais solis:

Visiem zināms, ka nepareizi vārot olas, to dzeltenumam apkārt parādās "zaļš riņķītis", taču to ir viegli novērst. Noslēpums slēpjas tajā, ka olas ir jāatdzesē tik ātri, cik vien tas ir iespējams. Jo ilgāk olas paliks karstas pēc to izņemšanas, jo lielāks "zaļais riņķis" kļūs.

Kad olas ir vārijušās jau 15 minūtes, paņem katliņu un ieliec to izlietnē. Noņēm vāku, taču ņem to nost no sevis (lai sevi nesavainotu) un izlej ārā visu karsto ūdeni. Piepildi katlu ar auksti tekošu ūdeni un atstāj, lai tas turpina tecēt līdz olas ir aukstas (tas ņems tikai pāris minūtes, bet daudz ūdens).

Taču ir zināms arī otrs paņēmiens, kas varbūt dažiem patīk labāk. Piepilda katlu ar aukstu ūdeni un pievieno ledu, lai turētu ūdeni aukstu, jo olas turpina sildīt ūdeni ar savu siltumu. Kad ledus ir izkusis, iebā zpirkstu ūdeni, un pārbaudi vai ūdens ir silts. Ja izrādās ka ūdens ir silts, pievieno vēl ledu.

Pamācības septītais solis:

Kamēr olas dzesējas, sagatavosim olu krāsas.

Pielildi krūzītes ar ½ ūdens, ½ tējkarotes etiķa, un tik daudz pārtikas krāsvielas, cik vien sirds (vai maciņš) var atļauties un vēlās. Jo tumšāks iegūtais šķidrums, jo tumšāka kļūs olas ārējā kārta.

Pamācības astotais solis:

Kad olas ir aukstas, nolobi tās. Neraizējies, ja nolobītās olas neizskatās prefekti, olas pildījums palīdzes tai turēties kopā.

 

Pamācības devītais solis:

Kad olas ir nolobītas, pārgriez tās uz pusēm un olu dzeltenumus ieliec leduskapī, līdz tam laikam, kad tev tos vajadzēs.

(Kā redzams attēlā, olām nav "zaļo riņķīšu".

Pamācības desmitais solis:

Olu pusītes ievieto krāsu krūzītēs. Izvārītās olas vēljoprojām ir stingras, taču krāsotais ūdens spēj iespiesties olas poras tikai mazā, ārpuses kārtiņā, līdz ar to nav jābaidās, ka iegūtā ola būs pilna ar "E". Olas krāsa ir domāta, tikai efekta iegūšanai :)

Pamācības vienpadsmitais solis:

Kamēr olas krāsojas, paņem dakšiņu un sadrupini olas +/- vienmērīgā masā.

Pamācības divpadsmitais solis:

Olu dzeltenumiem pievieno majonēzi un citas sev vēlamās garšvielas/piedevas.

Olu pildījumi ir lieta, kas jāskatās no sava paša gaumes, ja pirms tam nav gadījies gatavot pildītās olas, tad to pamācības var atrast šeit.

Pamācības trīspadsmitais solis:

Sajauc majonēzi, olu dzeltenums un sev vēlamās piedevas/garšvielas kopā, viendabīgā masā.

Olu pusītes izņem no krāsām un ļauj tām nožūt uz papīra dvieļa.

Pamācības četrpadsmitais solis:

Piepildi olu pusītes ar iegūto masu. Uzliec tās uz skaista šķīvja, lai iegūtu patīkamu izskatu.

Labu apetīti un priecīgas Lieldienas! :)

Pievieno komentāru!

Pierādi, ka esi reāls cilvēks