Biedējošs Helovīnu panna cotta saldais

Lietotāja Unicorn attēls

Pamācības pirmais solis:

Helovīni jau tuvojas, un daudzus Helovīna fanus nomoka jautājums kādus gardumus likt galdā. It īpaši, jo visi Helovīnu gardumi izskatās mākslīgi un pilni ar E vielām.. Tāpēc, Jums piedāvāju pamācību - "panna cotta saldais", turklāt interesanti, ka visas sastāvdaļas ir dabiskas!

Pamācības otrais solis:

Ar šīm sastāvdaļām sanāk 6 porcijām.

Panna Cottai Tev vajadzēs:

  • 1/3 krūzes sasmalcinātu, izžāvētu kokosriektu skaidiņas (vēlams nesaldinātas)
  • ¼ krūzes rozīņu vai jebkuru citu žāvētu augli, kas ir tumšā krāsā
  • 1½ tējk. pulverveida želetīnu
  • 1 ēdamk. ruma (pēc izvēles, to var aizvietot arī ar ūdeni)
  • 1 krūze piena
  • 1 krūze kokosriekstu piena
  • ¼ krūzes cukura
  • 3 kivī

(krūze = tik daudz, cik ielien 200 ml = 200 g ietilpīgā krūzē/tasē)

 

Mērcei:

  • 1-2 krūzes sasalušu aveņu (var izmantot arī citas ogas, taču efektam ieteiktu sarkanīgas ogas)
  • cukurs

"Acs" pamatam:

  • 1½ tējk. želatīna
  • ½ krūze vērdoša ūdens
  • 1 ēdamk. laima sulas
  • 1 ēdamk. cukura

Nepieciešamas un ļoti nozīmīgas būs arī mazas bļodiņas. Lieliski der arī mazas silikona formiņas.

Pamācības trešais solis:

Uz cepamā papīra, kas ieklāts cepešpannā, uzber kokosriektu skaidiņas un liec tās brūnēt cepeškrāsnī 180C grādos kādas 3-6 minūtes. Ik pa laiciņam paskaties krāsnī un vismaz vienreiz tās apmaisi, jo skaidiņas apbrūnē vairāk ap pannas malām.
Paralēli ieber rozīnes burkā un pārlej tās ar siltu ūdeni.

 

Izveido koksriektu krēmu
Ieliec želatīnu bļodā un iemaisi tajā 1 ēdamk. rumu vai ūdeni. Ļauj tam sarecēt uz pāris minūtēm. Katlā ielej pienu, kokosriektu pienu, ieber koksriektu skaidiņas un cukuru un sildi uz lielas uguns. Bieži maisi kamēr krēms silst, lai neļautu tam piedegt!!! Esi ļoti uzmanīgs, jo masa sāks vārīties ļoti ātri. Kad tā ir uzvārījusies, noņem katlu no uguns, uzliec katlam kaut ko virsū un ļauj tam atdzist kādas 15 minūtes.

Pamācības ceturtais solis:

Nomizo kivī un nogriez to beigas. Ieliec kivī mazaja bļodiņā/formiņā un uzmanīgi ar nazi nogriez to kivī daļu, kas lien ārā no bļodiņas. To izdarot, kivī augstumam vajadzētu būt tieši tādam pašam kā mazās bļodiņas augstumam. Izmantojot apļa formu izgriez kivī tā, lai veidojas perfekta cilndra forma. (Ja tev nav apļa formiņa, tad tu vienkārši vari pats uzmanīgi to izgriezt apļa formā ar nazi) Tālāk izmanto melones bumbas formas izgriezēju (neesmu pārliecināta, ka tas ir īstais nosaukums, taču priekšmetu var apskatīt 2. attēlā). Lai vai kā, izmantojot to, izņem ārā kivī vidiņu, vai arī to vietu, kur tu vēlies, lai deserta "acij" ir "zīlīte". Izveido "bedrīti" taču izņemto kivi ieliec atpakaļ tā vietā. Iesmērē formu ar pretpiedeguma izsmidzināmo (var izmantot vienkārši sviestu) un ar pildīto daļu uz leju, ieveieto kivi mazajā bļodiņā. Visu šo atkārto ar visiem pārējiem kivi.

Pamācības piektais solis:

Jau tagad, kokosriektu piena masai vajadzētu būt ar lielu koksriekstu aromātu un garšu.  Katliņā pievieno želatīna/ruma masu un liec to sildīties uz vidējas uguns. Nepārtraukti maisi līdz masa sāk tvaikot un viss želatīns ir izšķīdis. Pārlej masu no katliņa mēramajā krūzē, lai to viegli varētu iepildīt mazajās bļodiņās. Iepildi mazās bļodiņās tik daudz, cik vien tas ir iespējams.

Uzmanīgi (!!!) mazās bļodiņas ievieto ledusskapī. Ļauj tām tur atdzist 3-4 stundas līdz tas ir līdz galam atdzisis un saželējis.

Pamācības sestais solis:

Samaisi kopā želatīnu, laima sulu un cukuru. Iegūtajai masai uzlej virsū vērdošu ūdeni un maisi līdz visas želatīna granulas ir izšķīdušas. Ielej masu kēksiņu papīra formiņās plānā kārtā. (Ieteiktu ieliet vairākās formiņās, ja nu gandījumā kāda netīšām izjūk) Želtatīnu ievieto ledusskapī līdz tas ir sažēlējis (apmēram 30 minūtes)
Kad želatīns ir labi saželējis, uzmanīgi to noņem no papīra formiņas. Ja noņemšana sagādā grūtības, tad tos var iemērkt karstā ūdenī uz vienu vai divām sekundēm. Karstums izkausēs želatīna malas un izņemt to būs daudz vieglāk. Atkal izmanto apļa formiņu lai izveidotu perfektu apļa formu želatīnam.

 

 

Pamācības septītais solis:

Ielej vērdošu ūdeni kāda lielākā bļodā un reizē tikai vienu, iemērc formiņas ūdenī uz 3-4 sekundēm. Ļoti uzmanīgi ar mitriem pirkstiem uzspied uz formiņas malām, lai izdabūtu saldo ārā no formiņas. Uzliec šķīvi virs formiņas un apgāz abus otrādāk. Lēnām cel nost formiņu, paskatoties, bai panna cotta atdalās no formiņas, un paliek uz šķīvja. Kad panna cotta ir uz šķīvja nereti gadās, ka kāda tās daļa ir uz kivi, tāpēc to vajadzētu uzmanīgi noņemt nost no kivi.
Uzmanīgi izņem no kivi "bedrītes" palikušo kivi gabaliņu. Paņem rozīnes un nosusuini tās. Ievieto tās tajā pašā priekšmetā, ar ko izveidoji kivi "bedrīti" un uzmanīgi ievieto tajā rozīnes.

Un visbeidzot pārliec saldajam pāri želatīna aplīti. Tā malas var izskatīties diezgan norutas. Lai tās ieveidotu labāk iesaku iemērcēt naža asmeni karstā ūdenī un vienkārši pielikt nazi pie želatīna malām. Nekas nav jāgriež (!!!) nazis ir tikai jātur klāt pie tā.

Priekš mērves sasildi avenes katliņā un maisi, lai tās atdalītu vienu no otras (ja tās ir sasalušas kopā). Pieber klāt cukuru pēc garšas un samaisi. Kad mērce ir iegūta, tad to uzmanīgi pārlej ap panna cottas malām. Droši var ar karoti izveidot pāris "uzšļakstījumus", lai padarītu panna cotta dizainu izskatīgāku.

Un panna cotta saldais ir gatavs! Labu apetīti un priecīgus Helovīnus! :)

Pievieno komentāru!

Pierādi, ka esi reāls cilvēks